گیربکس دور متغیر
موتور گیربکس دور متغیر چیست؟
گیربکس دور متغیر در لیست گیربکس های صنعتی قرار گرفته است. این گیربکس قابلیت تغییر دور از کم به زیاد ( کاهش بصورت مکانیکی دور را به میزان 0.9 تا 0.1 دور خروجی) را دارد. این مدل از گیربکس ها زمانی استفاده میشود که نیاز به دور نسبی داشته باشیم. یعنی دور ثابت به کار ما نیاید. گیربکس واریاتور به صورتی طراحی شده است که میتوان تا حدود 5 برابر دور موتور را کم کرد (نسبت تبدیل 1 به 5) و یا افزایش داد. این رویکرد سبب میشود که افت توان موتور صورت نگیرد. در مواقعی که دسترسی به موتور گیربکس دور متغیر فراهم شده است بهتر است سطح نیاز پروژه سنجیده شود. با ادامه مطلب همراه باشید تا در مورد انواع گیربکس واریاتور و کاتالوگ گیربکس دور متغیر بطور مفصل کند و کاو کنیم.
گیربکس واریاتور چیست؟
گیربکسهای دور متغیر به صورتی طراحی شده است که هم میتواند به موتور های سه فاز و هم تک فاز وصل شود یعنی کوپل شده با الکتروموتور باشد و این موضوع بسته به شرایط پروژه متفاوت خواهد بود. از سوی دیگر این گیربکس ها میتوانند به راحتی به قسمت های مختلف دستگاه کوپل شوند و هیچ مشکلی در این راستا وجود نخواهد داشت. بررسی ها اینطور نشان میدهد که گیربکس دور متغیر نقش تقویتی را در صنایع مختلف برقرار میگیرد. یعنی میتواند سطح ارتباط قدرتمندی ایجاد کند. سایز این گیربکس ها بر اساس توان ورودی سنجیده میشود. یعنی هرچه سایز بزرگتری داشته باشند، عملیات قوی تر پیش میرود. البته که این گیربکس ها طراحی شده اند تا نیاز به مدل اینورتر به حداقل برسد و مشکلی در این راستا نباشد و هزینه ها تا حد زیادی کنترل یابد.
مکانیزم کاهش دور در گیربکس واریاتور، دستی بوده و از طریق چرخاندن پیچی که در بالای این گیربکس ها تعبیه شده است، تغیر دور امکان میپذیرد.جنس دنده و پوسته برای گیربکس دور متغیر بسیار پر اهمیت است و میبایست تضمین شده در اختیار کاربران قرار بگیرد.
نحوه عملکرد موتور گیربکس دور متغیر چیست؟
گیربکس های دور متغیر به صورت تسمه پولی هستند. به این معنی که وقتی میزان فشار وارد شده به تسمه بیشتر شود، سرعت هم بیشتر شود و در نهایت وضعیت پولی تغییر میکند. یعنی سایز آن کوچک میشود. این عملکرد به شکل برعکس نیز معنا پیدا میکند. (گیربکس دور متغیر تسمه پولی با تغییر در فاصله پولی باعث تغییر وضعیت در تسمه انتقال دهنده نیرو میشود. این کار به این صورت است که با تغییر وضعیت پولی و با کوچک شدن آن میزان فشار تسمه بیشتر شده و سرعت نیز افزایش مییابد و بالعکس.)
مکانیزم عملکرد گیربکس دور متغیر به این صورت است که برای انتقال قدرت نیاز به سیستم خاصی است. در این راستا یک قطعه مخروطی روی شفت موتور قرار میگیرد. همینطور یک رینگ اصطکاکی نیز روی محور فولادی گیربکس سوار میشود. میزان گشتاور و دور خروجی برای این دستگاه ها به واسطه صفحات بادامکی کلاچ تغییر خواهند کرد. یعنی شرایط تنظیم آن وجود دارد.
یک فنر در بخش مرکز شفت گیربکس دور متغیر قرار گرفته است. این فنر سبب میشود که فشار بین مخربوط اصطکاکی و رینگ به درستی تنظیم شود. برای اینکه دور موتور تغییر کند نیاز به یک رک و پینیون است که با پیچ کنترل گیربکس قابل تنظیم خواهد بود. این گیربکس ها به طور کلی دارای سیستم اجرایی مخصوصی هستند و به نوعی دور هیدرولیک برای این دستگاه سبب صرفه جویی در انرژی نیز میشود که از موارد پر اهمیت محسوب میشود.
طرز کار موتور گیربکس دور متغیر
برای اینکه عملکرد گیربکس دور متغیر به درستی صورت بگیرد نیاز است که شرایط نصب آن به خوبی رعایت شود. اولین موضوع برای عملکرد صحیح این گیربکس، اجرای آن روی سطح صاف و مسطح است. سطح صاف و مسطح برای جلوگیری از ایجاد ارتعاش بسیار پر اهمیت است. برای جلوگیری از ضربه ناشی از اعمال بار میبایست کوپلینگ های هیدرولیکی استفاده شود. برای اینکه نصب این دستگاه به درستی اجرا شود نیاز به چرخ زنجیر از نوع رزوه است. از سوی دیگر شفت خروجی برای جلوگیری از اکسید شدن میبایست دقیقاً تمیزکاری شود. حتی گیربکس کاری این بخش نیز اهمیت زیادی دارد.
موضوع دیگر برای گیربکس های دور متغیر مربوط به سطح واسکازین است. سطح واسکازین میبایست پیش از راه اندازی به درستی چک شود. به طور کلی از ریختن بیش از اندازه واسکازین میبایست خودداری شود. در فصل های سرد استاندارد واسکازینی که برای دستگاه در نظر گرفته میشود EP250 بوده و در فصل گرم سال این مقدار میبایست با استاندارد EP150 ارزیابی شود.
شکل15- گیربکس دور متغیر چینی
واسکازین ها پس از 200 ساعت کارکرد میبایست تعویض شوند. البته در سری های بعد تعویض واسکازین پس از 1000 ساعت کار صورت میگیرد. یک موضوع دیگر مربوط به سوپاپ هوای گیربکس است. سوپاپ هوای گیربکس همیشه در بخش بالای دستگاه قرار گرفته است. این قسمت سبب میشود تا از تجمع بخار تا حد زیادی جلوگیری شود.
مشخصات موتور در عملکرد دستگاه تاثیر زیادی دارد. در واقع گاه نوع موتور دستگاه متفاوت بوده و عملکرد آن نیز به شکل خاصی در نظر گرفته میشود. دستگاه بر اساس نوع عملکرد دسته بندی میشود. این مدل گیربکس ها اگر از نظر موتور قوی نباشند با مشکل روبرو میشوند.
مشخصات فنی گیربکس دور متغیر یا گیربکس واریاتور
گیربکس دور متغیر به صورتی طراحی شده است که قابلیت اتصال به الکتروموتورهای سه یا تک فاز را دارد. در واقع نوع اجرای این دستگاه به شکلی است که میتواند دور خروجی را در یک دوره زمانی مشخص کاهش دهد بدون اینکه نیاز به اینورتر داشته باشد. این محصول شامل پمپ های تک فاز بوده که معمولاً 220 ولت هستند.
همینطور سیستم 100 RPM نیز برای این دستگاه در نظر گرفته شده است که قابلیت کوپل شدن دارند. در حال حاضر این گیربکس ها بر اساس توان الکتروموتور ورودی دسته بندی مخصوص به خود را دارند. به طور کلی بسته به توان ورودی و همینطور اندازه گیربکس میتوان گفت که سبک های گوناگونی برای این گیربکس ها ارزیابی شده است.
دستگاه هایی که توان ورودی بیشتر و گیربکس قوی تری مورد استفاده قرار میگیرند نیاز به سایز بزرگتر دستگاه خواهد بود. جنس دنده های فولادی برای گیربکس دور متغیر بسیار مهم است. حتی میبایست به جنس پوسته نیز دقت کرد که گاه فولادی و گاه آلومینیومی در نظر گرفته میشود. به هر صورت در مشخصات فنی این گیربکس ها نوع موتور، دنده ها و پوسته بسیار پر اهمیت هستند و میبایست همه جوانب به شکل اصولی ارزیابی شوند. جنس شفت این دستگاه معمولاً از فولاد سخت است. جنس بدنه از آلیاژ آلومینیوم ریخته گری شده استفاده شده است. سرعت خروجی با موتور 2 قطب بین 340 تا 2000 در نظر گرفته شده است.
اجزا گیربکس واریاتور
در مورد اجزای گیربکس دور متغیر چه خوب است دو نکته مهم را در نظر داشته باشید. نکته اول این است که معمولاً شافت برای این دستگاه از نظر جنس باید تضمین شده باشد.
مخروط اصطکاکی یکی از عواملی است که برای گیربکس دور متغیر در نظر گرفته میشود. جنس این مخروط میبایست به صورتی باشد که در طولانی مدت دچار مشکل نشود. موضوع دیگر رینگ اصطکاکی است. رینگ هایی که برای این گیربکس استفاده میشود از نظر جنس بسیار با کیفیت هستند. نوع رینگ ها نیز به واسطه اصول اجرایی در نظر گرفته میشوند. هرچه نوع رینگ متفاوت باشد در نهایت شرایط خاصی را شامل شود. فنری که برای این گیربکس ها استفاده میشود اگر در طولانی مدت دچار خوردگی و زنگ زدگی شود قطعاً مساله ساز میشود بنابراین چه خوب است که استفاده از این فنرها به شکل کاملاً دقیق صورت بگیرد. فنرها بر اساس سبک و مدل متنوع هستند. فنرهایی که برای ایجاد دستگاه ها استفاده میشوند از نظر ساختار متنوع سنجیده شده اند. نوع فنر در برخی از دستگاه ها متفاوت است.
صفحات بادامکی کلاچ برای گیربکس دور متغیر که از موارد پر اهمیت محسوب میشود معمولاً خود شامل کیفیت های متنوعی است. برخی از این صفحات دارای عملکرد مشخصی هستند. برخی دیگر به شکلی اجرا شده اند که نمیتوان انتظار داشت که عملکرد مشخصی دارند. یک موضوع مهم که باید بدانید این است که صفحات بادامکی کلاچ میبایست در شرایط دمایی متنوعی مورد استفاده قرار بگیرند. شافت های فولادی و محور پولادی به کار رفته برای گیربکس ها از مواردی است که میتواند روی کیفیت کار تاثیر بگذارد. پینیون و رک از دیگر اجزای گیربکس دور متغیر محسوب میشوند و هر یک دارای سیستم اجرایی مشخصی هستند.
اجزا گیربکس واریاتور
- شافت فولادی (محور پولادی)
- مخروط اصطکاکی
- صفحات بادامکی کلاچ
- رینگ اصطکاکی
- پینیون
- رک
- فنر
مزایا و معایب گیربکس واریاتور
کاهش تنش کششی در خروجی یکی از مهمترین مزایای گیربکس دور متغیر محسوب میشود. در این دستگاه درایوی وجود دارد که به گیربکس وصل شده است. این سیستم سبب میشود که شرایط تغییر سرعت به میزان کم و زیاد وجود دارد و عملکرد سریع و آرامی برای آن دیده میشود. یک سری سیستم های هوشمند به همراه کیت های نصب شده روی گیربکس ها وجود دارد که سبب تغییر مکانیزم شده و الگوریتم دائمی برای آن اجرا میشود. ویژگی اتصال به الکتروموتورها در هر دور کاری سبب میشود که همخوانی دیگری برای گیربکس ها ایجاد شود.
یک سری ویژگی های دیگر نیز برای گیربکس دور متغیر وجود دارد. مثلاً اینکه شرایط به صورتی است که میتوان میزان دور خروجی را صفر کرد. این روند سبب میشود که در برخی از سیستم های مکانیکی این گیربکس ها نقش کلاچ را ایفا میکنند. بخش دیگر این گیربکس ها دارای هوزینگ بسیار بسته و نفوذ ناپذیر هستند. یعنی شرایط اجرا به صورت عمودی و افقی فراهم است.
مقایسه موتور گیربکس دور متغیر با انواع گیربکس
گیربکس دور متغیر به نسبت گیربکس های دیگر انعطاف پذیری بالاتری دارد. این موضوع سبب میشود برای صنایع مختلف انتخاب خوبی باشد. از سوی دیگر طراحی آن به صورتی است که سازگاری بالایی با شرایط دارد. سازگاری بالا سبب میشود که دستگاه از نظر عملکرد شرایط مناسب به خود داشته باشد. کیفیت بالای قطعات نیز از دیگر ویژگی های گیربکس دور متغیر محسوب میشود. این دستگاه قیمت مقرون به صرفه تری به نسبت گیربکس های هلیکال دارد. از سوی دیگر عمر و راندمان کاری دستگاه بالا است. برای این دستگاه نصب آسان تری در نظر گرفته شده است. سیستم نصب دستگاه به صورتی است که نیاز به متخصص نخواهد بود.
در خصوص ضریب گشتاور خروجی مناسب میتوان گفت که این دستگاه گزینه مناسب ترین به نسبت سایر دستگاه ها محسوب میشود. کاهش سرعت از طریق دور موتور یکی از مواردی است که معمولاً به شکل اصولی سنجیده میشود و البته که بخش مهمی از عملکرد این گیربکس ها محسوب میشود. این گیربکس ها دارای قابلیت تنظیم دور سرعت را دارند. مقاومت این گیربکس ها به نسبت سایر گیربکس های مشابه در برابر سایش و خوردگی بسیار بیشتر است و یک انتخاب درست محسوب میشود. این دستگاه در برابر بارهای شوک مقاومت بالایی دارد. این موضوع به طور کلی سبب شده تا در مقایسه با سایر محصولات یک انتخاب هوشمندانه محسوب شود.
کاربرد گیربکس واریاتور بغل در صنعت
گیربکس دور متغیر در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. مثلاً یکی از پرکاربردترین صنایعی که قطعاً نیاز به گیربکس دور متغیر دارد، دستگاه های بازیافت است که میبایست به واسطه تنظیمات مشخصی، دور موتور را کم و زیاد کرد. این گیربکس ها در صنایع تولید قطعات پلاستیکی نیز مورد استفاده قرار میگیرند و سبب تغییرات خاصی در این صنایع میشوند. از سوی دیگر این گیربکس ها برای صنایع رنگ رزی نخ و پارچه به کاهش قیمت کمک میکنند. ماشین های نخ ریسی نیز به واسطه این دستگاه اجرای بهتری خواهند داشت.
اینطور که بررسی ها نشان میدهد این دستگاه در انواع نوار نقاله و نوارهای خطی حمل کننده مواد و ماشین بسته بندی اتوماتیک نیز مورد استفاده قرار میگیرند. گیربکس دور متغیر برای کارخانجات تولید نوشابه یک محصول کاملاً کاربردی است. ماشین های سیم پیچی اتوماتیک و دستگاه های سنگبری نیز از این گیربکس ها استفاده میکنند تا در صورت نیاز دور حرکت موتور را کاهش دهند. فرض کنید که در صنعتی دوک های نساجی با قطرهای بزرگ وجود دارد. در این راستا نیاز است که سرعت دوران نیز تغییر کند. این سیستم سبب میشود که ایرادی در جمع کردن نخ ها دیده نشود. این امر سبب میشود که به شکل مکانیکی و الکترونیکی بتوانید از این دستگاه کمک بگیرید.
کاربرد گیربکس دور متغیر
گیربکس واریاتور در صنایعی بکار میروند که نیاز به تغییر دور دارند مانند:
- ماشین آلات سنگ بری که بر حسب جنس سنگ قابل تنظیم باشد.
- کانوایر ها یا نوار نقاله
- در صنایع نساجی قسمت دوک نخ.
- صنایع پلیمری
- نوشابه سازی
- سیم پیچ های اتوماتیک
انواع گیربکس واریاتور یا دور متغیر
4 دسته کلی برای گیربکس دور متغیر وجود دارد و هر یک مشخصات مخصوص به خود را دارند. دقت کنید که هدف هر 4 دسته یکسان است اما نوع عملکرد آنها متفاوت سنجیده میشود.
گیربکس دور متغیر دنده ای
نام دیگر این گیربکس، سیاره ای است. در واقع مکانیزم اصلی اجرایی برای این گیربکس ها سیستم سیاره ای است. یعنی یک قطعه مثل فرفره در بخش وسط دستگاه قرار گرفته است. زمانی که قطر دنده بیشتر شود این گیربکس کار خود را به خوبی انجام میدهد. اگر بخواهیم گیربکس را در وضعیتی قرار دهیم که صفر کار کند در نهایت خروجی صفر خواهد شد. دقت کنی که این دستگاه باید به یک الحاقی به اسم دیفرنشیال متصل شود تا عملکرد درستی داشته باشد.
گیربکس دور متغیر ذغالی
سیستم انتقال برای این گیربکس شامل یک صفحه به همراه ذغال بوده که عملیات انتقال نیز توسط همین بخش صورت میگیرد. یعنی صفحه و ذغال باز و بسته میشود. در نهایت قطر ذغال تغییر کرده و تغییر دور به شکل اصولی صورت میگیرد. دقت کنید که برای این مدل از گیربکس ها شرایط خروجی دور صفر وجود ندارد.
گیربکس هیدرولیک دور متغیر
در این مدل از گیربکس ها از سیستم هیدرولیکی استفاده شده است که سبب کاهش یا افزایش دور موتور میشوند. از مهمترین مزایای این گیربکس ها این است که شما میتوانید تنظیمات درستی برای دور موتور در نظر بگیرید به طوری که در نهایت خروجی گیربکس صفر شود و دیگر دور نزند. این ویژگی گیربکس سبب شده تا قیمت نسبتاً بالاتری داشته باشد.
گیربکس واریاتور تسمه ای
گیربکس های تسمه ای به نسبت سایر مدل ها سایز بزرگتری دارند و نیاز به فضای بیشتری خواهند داشت. اما یک نکته جالب این است که این گیربکس ها عمر طولانی تری به نسبت سایر مدل ها دارند و انتخاب کاملاً هوشمندانه ای محسوب میشوند. این گیربکس نیز مانند مدل ذغالی در وضعیت دور مطلق اجرا نمیشود و این موضوع بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
نحوه انتخاب گیربکس دور متغیر یا واریاتور
برای خرید گیربکس دور متغیر نیاز است یک سری موارد به شکل دقیق رعایت شود. نیاز است که محرک دستگاه را بسنجید. مشخصات فنی موتور به عنوان محرک یک عامل مهم در انتخاب محسوب میشود. میبایست این موضوع را دقیق و اصولی مدنظر قرار دهید. دقت کنید که گیربکس های دور متغیر یا واریاتور هر یک بر اساس سیستم اجرایی که دارند میتوانند از مشخصات مختلفی استفاده کنند. نیاز است که مشخصات ماشین را نیز بررسی کنید. باید ارزیابی صورت بگیرد که گیربکس مورد نظر در دور به چه شکلی عمل میکند. در واقع میبایست مشخصات ماشین از هر نظر بررسی شود.
موضوع دیگر نحوه اتصال به موتور است. در واقع اگر اتصال مستقیم است باید بررسی کنید که آیا اتصال مستقیم میتواند سطح نیاز شما را برآورده سازد یا خیر. موضوع دیگر استفاده از کوپلینگ است. دقت کنید که سیستم کوپلینگ در این راستا ساختار ویژه ای را در نظر میگیرد. نحوه اتصال به ماشین گاه به صورت مستقیم و گاه به واسطه یک گیربکس شافت مستقیم دیگر است. این رویکرد سبب میشود که موقعیت گیربکس به شکل اصولی سنجیده شود.
از سوی دیگر دقت کنید که شرایط محیط به واسطه دما و وجود گرد و غبار و همینطور رطوبت و حرارت مستقیم نیز باید سنجیده شود. اگر فضای کاری به شکل خاصی باشد نیاز به گیربکس های متفاوتی است. همینطور میبایست تنظیمات لازم اجرا شود. میزان بار شعاعی و محوری نیز بخش مهمی از سیستم اجرایی گیربکس دور متغیر محسوب میشود. میزان بار شعاعی و محوری را به صورت یک سیستم اصولی در نظر بگیرید و شرایط را بسنجید. این گیربکس ها بر اساس ساختاری که دارند دسته بندی میشوند و هر یک دارای شرایط خاصی هستند که قطعاً در خرید باید بررسی شود.
نحوه نصب گیربکس دور متغیر
برای نصب گیربکس واریاتور، بسته به اینکه از نوع پایه دار یا نوع فلنج دار استفاده میکنیم، یکی از حالت های زیر را انتخاب میکنیم که در شکل زیر تحت عنوان نحوه نصب گیربکس دور متغییر آماده شده است.
کاتالوگ گیربکس دور متغیر
از قسمت زیر میتوانید انواع کاتالوگ گیربکس واریاتور را بر حسب برند مدنظر خودتان دریافت کنید.
- کاتالوگ گیربکس دور متغیر SITI
- کاتالوگ گیربکس دور متغیر Bonfiglioli
- کاتالوگ گیربکس دور متغیر Motovario
- کاتالوگ گیربکس دور متغیر SEW
- کاتالوگ گیربکس دور متغیر STM
- کاتالوگ گیربکس دور متغیر TRAMEC
- کاتالوگ گیربکس دور متغیر نورد Nord
تعمیر و نگهداری گیربکس دور متغیر یا واریاتور
برای اینکه تا حد زیادی جلوی خرابی گیربکس دور متغیر گرفته شود نیاز است یک سری نکات به دقت بررسی شود. به هر حال پیش گیری سبب میشود که جلوی مشکلات بزرگتر گرفته شود. تعمیر گیربکس دور متغیر کار ساده ای نیست و شاید نیاز به هزینه بالایی باشد بنابراین چه خوب است شرایط تعمیر و نگهداری این گیربکس ها را بدانید. اولین نکته ای که باید رعایت کنید این است که زمان خاموش بودن گیربکس ها نباید دور آنها را تغییر دهید. این کار سبب میشود که پس از روشن شدن دستگاه عملکرد درستی نداشته باشد و با مشکلات زیادی روبرو شود. دقت کنید که تغییر دور زمانی که دستگاه خاموش است سبب میشود تا تنظیمات دستگاه بهم بخورد.
تعمیر گیربکس واریاتور
نکته مهم دیگر محل قرار گیری موتور گیربکس دور متغیر است. موتور میبایست در زاویه قرار بگیرد که بتواند به راحتی حرکت داشته باشد. حرکت موتور به سمت بالا و پایین از مواردی است که معمولاً با مشکل روبرو میشود و اگر موتور فضای کافی نداشته باشد در نهایت به قسمت های مختلف برخورد میکند و دچار آسیب میشود. از سوی دیگر باید اطمینان داشته باشید که پایه موتور به هیچ بخشی وصل نشده باشد. این موضوع نیز سبب میشود که موتورها در موقعیت دقیقی قرار بگیرند. دقت کنید که وضعیت موتور و پایه موتور میبایست به شکل قابل توجهی سنجیده شود.
مورد سوم استاندارد بودن میزان روغن است. در صورتی که از گیربکس دور متغیر استفاده میکنید باید اطمینان حاصل کنید که مقدار روغنی که در داخل دنده وجود دارد استاندارد است. روغن کاری مستقیم بلبرینگ های سوزنی از مواردی است که برای این گیربکس ها مدنظر قرار میگیرد. البته که این موضوع سبب میشود گیربکس ها هر یک بر اساس سبک اجرایی متفاوت هستند.
جمع بندی
شاید خرید گیربکس دور متغیر در ابتدا کار دشواری به نظر برسد اما راهنمایی هایی که توسط تیم کارشناسان در اختیار شما قرار میگیرد، سبب میشود تا به راحتی بتوانید این دستگاه را مناسب با پروژه کاری خود خریداری کنید. از یاد نبرید که این گیربکس ها براساس سبک اجرایی متنوع طراحی شده اند. یعنی در ابتدا باید مشخص شود که نوع اجرای آن به چه صورت است. موتور گیربکس دور متغیر میبایست در فضای نصب شود که حرکت آزادانه ای به سمت بالا و پایین داشته باشد. این امر سبب میشود تا دستگاه به درستی عمل کند بدون اینکه کاهش راندمان برای آن گزارش شود. البته که قیمت گیربکس دور متغیر نیز به نسبت سایر گیربکس ها کمی متفاوت است اما شاید بهتر باشد سایر ویژگی های آن نیز سنجیده شود.
دیدگاهتان را بنویسید