گیربکس سروو موتور
گیربکس سروو موتور چیست؟
جهت افزایش گشتاور و تغییر دور سروو موتور، از گیربکس سروو موتور (servomotor gearboxes) که یکی از انواع گیربکس های صنعتی است، استفاده میکنیم. همچنین سروو گیربکس خاصیت مقاومت در برابر سرعت (اینرسی) را در موتور افزایش میدهد. افزودن گیربکس بر روی موتور، تاثیر بسزایی در اینرسی موتور خواهد داشت. در واقع اصلی ترین هدف افزودن سروو گیربکس به موتور؛ به دلیل تاثیر آن بر اینرسی است. در سروو موتور ها انواع مختلفی از گیربکس ها به کار گرفته میشود. اما بهتر است بر اساس سروو موتور و کاربرد آن؛ بهترین نوع گیربکس را برای آن انتخاب کرد. مهم ترین ویژگی های گیربکس سروو موتور دقت بالا، استحکام مناسب و گشتاور بالا میباشد. گیربکس سروو در موارد مختلفی استفاده میشود. زمینه استفاده از این گیربکس ها بسیار گسترده است. به طوری که در زمینه های صنعتی، غذایی، حمل و نقل، تجهیزات پزشکی، دستگاه های چاپ و … مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه این مقاله فرامکانیک به بررسی نکات خرید و قیمت گیربکس سروو ، و همچنین دانلود کاتالوگ گیربکس سروو میپردازیم.
گیربکس سروو موتور وظیفه به حرکت در آوردن موتور دستگاه های مختلف را بر عهده دارد. در واقع این سروو موتور ها با توجه به کارکرد دستگاه، میزان چرخش آن را افزایش و یا کاهش میدهند. همچنین وجود سروو گیربکس سبب میشود؛ موتور به گشتاور و دور مورد نظر خود برای چرخش برسد. سروو گیربکس ها معمولا در اندازه های مختلفی تولید میشوند؛ اما به طور کلی این قطعات کوچک، قدرتمند و کاربردی هستند. به طور کلی استفاده گیربکس در سروو موتور ضروری است. چرا که گیربکس در موتور سبب میشود؛ که انتقال سرعت در موتور به یک حرکت کنترل شده تبدیل شود.
انواع سروو گیربکس
سروو گیربکس در دسته بندی های مختلفی قرار دارد. در واقع انواع گیربکس های سروو موتور در سه دسته الکتریکی، مکانیکی و مدل آن تقسیم بندی میشوند. در ادامه به معرفی انواع سروو گیربکس ها خواهیم پرداخت:
1- سروو گیربکس های الکتریکی
- AC: این سروو گیربکس ها معمولا به عنوان موتور های سرعتی و مغناطیسی شناخته میشوند. در سروو موتور AC امکان کنترل شتاب موتور و سرعت در موتور ها وجود دارد. همچنین این نوع سروو موتور یک موتور القایی و دوفاز است؛ که توان آن از 2 وات تا چند صد وات تغییر خواهد کرد. سروو گیربکس های AC نوسانات جریانی بیشتری را تحمل میکنند و قدرتمند تر هستند. به همین دلیل از این نوع بیشتر در موارد صنعتی و ماشین آلات صنعتی و بزرگ استفاده میشود.
- DC: سروو گیربکس های DC برای نوسانات جریانی بسیار بزرگ طراحی نشده و مناسب نیستند. سروو موتور های DC با هدف کنترل موتور، در زوایای گوناگون قرار دارند. این زوایای قرار گیری، بر اساس کاربرد موتور و دستگاه مشخص میشود. با کمک این نوع از گیربکس های سروو موتور میتوان سرعت چرخش و فعالیت را در موتور های صنعتی به خوبی کنترل کرد.
2- سروو گیربکس ها از نظر مکانیکی
- خطی: سروو گیربکس نوع خطی، نوع دیگری از سروو موتور های مکانیکی است. از سروو موتور های گیربکس خطی در صنایع مختلفی استفاده میشود. برای مثال از این سروو موتور های گیربکس در دستگاه های CNC، هواپیما ها، صنعت رباتیک و … استفاده میشود. در سروو گیربکس خطی، تبدیل حرکت های دورانی به خطی را خواهیم داشت. در این سروو موتور روتور و استاتور روی هم قرار گرفته اند؛ هیچ حرکت دورانی در این موتور وجود ندارد.
- دورانی: در این سروو گیربکس حرکت دورانی وجود دارد. در واقع اساس کار این موتور با موتور خطی تفاوت دارد.
انواع مدل های گیربکس سروو موتور
گیربکس سروو موتور نوع خورشیدی
گیربکس سروو موتور خورشیدی نوع دیگری از سروو موتور ها میباشد. ویژگی بارز این سروو گیربکس آن است؛ که دارای قطعه یاتاقان قوی است. این ویژگی باعث میشود عملکرد موتور بهتر و زمان فعالیت آن بیشتر باشد. این نوع از سروو گیربکس دارای اندازه های مختلفی است؛ که در صنایع و موارد مختلف کاربرد های فراوان و گسترده دارد. این نوع دارای گشتاور بسیار بالایی است.
گیربکس سروو موتور نوع شافت بغل
سرووگیربکس های شافت بغل در صنایع مختلف خصوصا ماشین آلات صنعتی کاربرد فراوان دارند. این نوع از گیربکس ها دارای استحکام بالا و قدرت بسیار خوبی هستند.
گیربکس حلزونی سروو موتور
مشخصات فنی گیربکس سروو موتور
گیربکس سروو موتور دقت و قدرت بالایی دارد. طراحی این گیربکس های سروو موتور به گونه ای است؛ که مناسب برای استفاده در انواع تجهیزات و ابزار آلات صنعتی است. کارایی انواع گیربکس های سروو موتور بسیار بالا است. گیربکس های سروو موتور دارای مزایای بسیاری هستند. تولید صدای کم، قدرت بالا، صحت و دقت بالا برخی از مزایای این گیربکس ها میباشند. استفاده و بکارگیری این گیربکس های سروو موتور بر اساس طراحی و کارایی آنها میباشد.
در واقع هر کدام از این گیربکس ها برای موقعیت و شرایط خاصی طراحی شدهاند. تولید گشتاور مناسب از عملکرد های اصلی سروو گیربکس است. لازم است که گیربکس های سروو موتور گشتاوری تا حدود سه هزار نیوتن متر را تولید کنند. تولید و کنترل گشتاور بر اساس کاربرد و نوع سروو موتور میباشد. به طور کلی لازم است گیربکس های سروو موتور توانایی کنترل حرکت و چرخش های مختلف را داشته باشند.
نحوه عملکرد گیربکس زیرو بکلش
در گیربکس سروو موتور، گیربکس با سروو موتور کوپل و تزویج (couple) میشوند. در واقع میتوان گفت ترکیب این اجزا، قدرت شروع عملکرد سیستم را تنظیم میکند. اساس عملکرد در همهی سیستم ها یکسان نمیباشد. زیرا برخی از سیستم ها به افزایش دهنده و برخی دیگر به کاهش دهنده نیاز دارند. باید بر اساس این موضوع، گیربکس مورد نظر برای عملکرد موتور را انتخاب کرد. در حالت افزایش دهنده باید گیربکسی را انتخاب کرد؛ که قدرت را کاهش دهد و دور چرخش در موتور را افزایش دهد. حالت کاهش دهنده کاملا برعکس حالت افزایش دهنده میباشد. یعنی باید گیربکسی انتخاب شود که با افزایش قدرت، دور موتور را کاهش دهد.
فاکتورهای انتخاب گیربکس سروو چیست؟
برای انتخاب گیربکس سروو لازم است به فاکتور های ضروری و مهم توجه شود. در هنگام انتخاب باید این فاکتور ها را مد نظر قرار دهید تا بهترین انتخاب را داشته باشید. انتخاب گیربکس های سروو بر اساس فاکتور های کاربرد، نحوه حرکت، سرعت و … میباشد. سرعت و گشتاور مناسب دو فاکتور بسیار مهم در انتخاب گیربکس سروو میباشند. علاوه بر این موارد در نظر گرفتن سایر موارد مانند محیط، دقت، کاربرد و … در انتخاب این سروو گیربکس ها موثر هستند. البته اهمیت این فاکتور ها به کاربرد و نوع سروو موتور بستگی دارد و متغیر خواهد بود.
1- سایز موتور
یکی از فاکتور های مهم در انتخاب گیربکس سروو موتور، سایز و اندازه آن میباشد. انتخاب صحیح سایز موتور برای یک سیستم و دستگاه بسیار ضروری است. زیرا با انتخاب سایز درست و دقیق، موتور و گیربکس عملکرد بهتری خواهند داشت. اصولا سایز و اندازه دستگاه تعیین میکند که سرعت، گشتاور و قدرت دستگاه چقدر خواهد بود. همچنین چگالی نیروی گیربکس با سایز آن ارتباط دارد. اندازه گیربکس های سروو موتور تعیین میکند؛ که وزن، میزان سرعت چرخش، دور دستگاه، زمان استراحت، حرکات دستگاه و خنک کردن آن چقدر باشد. این موارد فاکتور های مهمی هستند؛ که باید به آنها توجه شود. در غیر این صورت عملکرد دستگاه در مدت زمان کوتاهی افت و کاهش پیدا خواهد کرد.
2-گشتاور گیربکس سروو
پس از آن که کاربرد گیربکس سروو برای دستگاه و فعالیت خود را مشخص کردید؛ زمان آن است که گشتاور مناسب آن را شناسایی کنید. گشتاور مهم ترین اصل در گیربکس های سروو موتور است. مشخص شدن میزان گشتاور، محدوده و حداکثر سرعت کارکرد گیربکس را برای شما مشخص خواهد کرد. به طور کلی دو فاکتور گشتاور و سرعت در راستای یکدیگر قرار داشته و به هم بستگی دارند.
با انتخاب گیربکس مناسب برای دستگاه میتوان سرعت و گشتاور را به صورت های مختلف در دستگاه به طور همزمان حفظ کرد. توجه به این موضوع سبب عملکرد بهتر و طولانی شدن عمر دستگاه میشود. در گیربکس سروو موتور گشتاور و سرعت قابل توجه هستند. گشتاور باید بیشترین میزان گشتاوری باشد؛ که موتور و گیربکس به صورت پیوسته آن را بر روی مناطق مختلف تولید میکنند. یک گیربکس مناسب برای دستگاه، بیشترین میزان گشتاور برای یک چرخه و دوره را تولید میکند.
3- سرعت سروو گیربکس دستگاه
سرعت گیربکس سروو موتور از مهم ترین فاکتور های آن میباشد. سرعت گیربکس دستگاه بر اساس دور در دقیقه محاسبه میشود. دانستیم که دو اصل گشتاور و سرعت در گیربکس های سروو موتور به یکدیگر ارتباط دارند. در واقع هر چقدر میزان سرعت چرخش گیربکس بیشتر باشد؛ گشتاور آن کمتر خواهد بود. با انتخاب نادرست گیربکس برای دستگاه عملکرد و کیفیت دستگاه بسیار کاهش پیدا میکند. برای مثال با انتخاب یک گیربکس کوچک برای یک دستگاه بزرگ صنعتی، سرعت چرخش دوره بسیار افزایش پیدا میکند. در این صورت به موتور دستگاه فشار وارد شده و داغ میشود. گیربکس را مناسب با دستگاه و کارکرد آن انتخاب کنید؛ تا در زمان کارکرد، سرعت مناسب را متناسب با عملکرد دستگاه داشته باشد. انتخاب گیربکس در اندازه های بزرگتر از نیاز دستگاه، مقرون به صرفه و اقتصادی نخواهد بود.
4- دنده ها در گیربکس ها
در ابتدا لازم است که بدانید سروو گیربکس ها در دو نوع دنده ای و بدون دنده وجود دارند. وجود دنده در گیربکس سروو موتور این امکان را میدهد؛ که دو ویژگی گشتاور و چرخش را با کمک آنها تقویت کرد. در گیربکس های دنده ای عمل چرخش چرخ دنده ها به آسانی و دقیق تر انجام میشود. به این صورت که دنده، گیربکس چرخ دنده نزدیک خود را به حرکت در میآورد و چرخش آن سبب چرخش چرخ دنده بعدی خواهد شد. با کمک تعداد دنده ها و چرخ دنده ها، میتوان گشتاور واقعی گیربکس موتور را بررسی کرد. که این مورد تاثیر بسزایی در مشخص کردن راندمان و عملکرد دستگاه خواهد داشت. در زمان انتخاب گیربکس سروو موتور، انتخاب نوع دنده ای آن میتواند یک مزیت برای شما به حساب آید.
5- ماند ( اینرسی ) سروو موتور
خاصیت اینرسی در گیربکس سروو موتور نیز قابل توجه است. خاصیت اینرسی یا لَختی، خاصیتی است که در برابر تغییر جهت چرخش و یا تغییر سرعت مقاومت ایجاد میکند. زمانی خاصیت اینرسی اهمیت پیدا میکند؛ که گشتاور مورد نیاز وجود نداشته باشد. برای انتخاب یک گیربکس مناسب سروو موتور، باید این خاصیت را نیز مورد توجه قرار داد.
6- دقت گیربکس سروو
دقت سروو گیربکس از فاکتور های مهم برای انتخاب یک گیربکس مناسب است. این گیربکس باید از دقت کار و کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشد. زیرا گیربکس ها در تجهیزات و ابزار آلات صنعتی نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. دقت در عملکرد و کارکرد سبب افزایش بهره وری دستگاه میشود. در زمان انتخاب گیربکس موتور به این نکته توجه کنید؛ که میزان جریان برای تولید گشتاور مورد نظر ایجاد شود. این کار دقت و عملکرد دستگاه را افزایش خواهد داد.
7- محیط و عوامل محیطی موثر
برای انتخاب گیربکس سروو موتور لازم است؛ که محیط قرارگیری دستگاه و عوامل محیطی موثر بر آن را در نظر داشته باشید. زیرا محیط تاثیر بسزایی در عملکرد دستگاه دارد. اگر دمای محیط مورد نظر با دمای مناسب برای عملکرد دستگاه و گیربکس در تناقض باشند؛ در آن زمان دستگاه کارکرد خوبی نخواهد داشت. همچنین عوامل محیطی خصوصا دمای محیط اطراف، تاثیر بسیاری بر روی گشتاور گیربکس خواهد داشت. برای مثال دمای بالای محیط اطراف، سبب کاهش گشتاور پیوسته میشود. گشتاور پایین برای گیربکس به معنای کاهش عملکرد استاندارد و مورد نیاز است. در این صورت بهتر است گیربکس را متناسب با دمای محیط خود انتخاب کنید. سایر عوامل محیطی مانند آلودگی، ارتعاشات و نوسانات برقی میتوانند تاثیر زیادی بر عملکرد گیربکس سروو موتور داشته باشند.
8- نوع سیم پیچی در گیربکس سروو موتور:
به طور کلی سیم پیچی ها در سروو گیربکس به دو صورت موازی و یا سری بسته میشوند. برای انتخاب یک گیربکس مناسب موتور تجهیزات صنعتی، باید به نوع سیم پیچی آن توجه کنید.
اجزای سروو گیربکس
سروو گیربکس از اجزای مختلفی تشکیل شده است. این اجزا هر کدام وظیفه یک عملی را بر عهده دارند. با کنار هم قرار گرفتن این اجزا، گیربکس سروو موتور فعالیت خود را به خوبی ادامه میدهد.
- چرخ دنده ها: گیربکس سروو موتور معمولا دارای یک یا چند جفت چرخ دنده میباشد. با فعالیت و چرخش چرخ دنده ها که حاصل انتقال نیرو است؛ چرخ دنده ها توان و قدرت مورد نیاز موتور را تامین میکنند. انتقال نیرو از یک شفت به شفت دیگر توسط این دنده ها انجام میشود.
- یاتاقان: یاتاقان از دیگر اجزای اصلی سروو گیربکس میباشد. با کمک این قطعه، موتور فشار های مختلفی را تحمل میکند. همچنین یاتاقان از دو قطعه کانترشفت و شفت اصلی پشتیبانی میکند.
- شفت اصلی: میله ای چرخان که نیروی چرخشی در موتور را به سایر اجزا منتقل میکند.
- کانترشفت: قطعه ای که به شفت اصلی متصل است و نیروی شفت را دریافت میکند.
- پوشش بیرونی: تمامی قطعات و اجزای سروو گیربکس در این پوشش کنار هم قرار میگیرند.
کاربرد های سروو گیربکس چیست؟
سروو گیربکس ها قطعات کوچک اما بسیار کاربردی هستند. در واقع این قطعات یکی از مهم ترین اجزای موتور های تجهیزات صنعتی میباشند. این گیربکس های سروو موتور در موارد بسیار کوچک تا موارد صنعتی بزرگ کاربرد گسترده دارند. به طور مثال این گیربکس ها در مواردی مانند اسباب بازی ها، ربات ها، هواپیما ها، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی و … کاربرد دارند. موارد زیر به برخی از مهم ترین کاربرد های گیربکس های سروو موتور اشاره دارد:
- سروو گیربکس ها به طور عمده در ماشین آلات صنعتی و بزرگ کاربرد دارند.
- قدرت بالای گیربکس سروو موتور سبب شده است؛ تا در هواپیما های رادیویی مورد استفاده قرار بگیرند.
- در صنایع غذایی و ماشین آلات بسته بندی کاربرد دارند.
- مورد استفاده در تجهیزات پزشکی
- مورد استفاده در سیستم های اندازه گیری، سیستم های کنترل و ماشین آلات ابزار دقیق
- مورد استفاده در دستگاه های پرینتر و چاپ
- مورد استفاده در ماشین آلات صنعتی تولید قطعات و تجهیزات الکترونیکی
- کاربرد فراوان در دستگاه های CNC
- مورد استفاده در دستگاه های برش فلزات، چوب و طلا
- مورد استفاده در ماشین آلات و تجهیزات نساجی
- مورد استفاده در صنایع خودروسازی و هواپیماسازی
- مورد استفاده در صنعت رباتیک
- مورد استفاده در دستگاه ها و سیستم های مکان یابی
- و …
مزایا و معایب گیرکس سروو
با کاربرد های فراوان گیربکس سروو موتور آشنا شده ایم. به دنبال کاربرد های فراوان این قطعه، بی شک دارای مزایای بسیاری نیز میباشد. یکی از مهم ترین مزایای گیربکس های سروو موتور این است که دارای لقی بسیار کمی هستند. همچنین این قطعات دقت و عملکرد بالایی دارند به گونه ای که قابلیت تکرار پذیری در آنها افزایش پیدا میکند. این قطعات در زمان فعالیت نویز بسیار کمی خواهند داشت. گشتاور بالا و اینرسی پایین از دیگر مزایای بارز این گیربکس ها میباشد.
ویژگی خوب دیگری که این قطعات صنعتی دارند؛ این است که با یک عملکرد ساده، بازده بسیار بالایی خواهد داشت. گیربکس های سروو موتور در اندازه و مدل های مختلف تولید میشوند. بر همین اساس این قطعات در زمینه های مختلف، از صنایع کوچک تا بسیار بزرگ کاربرد دارند. نصب آسان، طول عمر بالا، منعطف بودن، توان خروجی بالا و سرعت بالا از دیگر مزایای بیشمار این گیربکس ها میباشد.
به طور کلی گیربکس سروو موتور هیچ گونه معایبی ندارد. در صورتی که در نگهداری و کار کردن با آن توجهات و اقدامات لازم صورت بگیرد؛ دستگاه طول عمر بالایی خواهد داشت. اگر از گیربکس به درستی مراقبت و استفاده نشود؛ در غیر این صورت لازم است تا آن را تعمیر کرد. ممکن است هزینه تعمیر و نگهداری آن کمی مقرون به صرفه نباشد. بهتر است برای جلوگیری از پرداخت هزینه های بسیار برای تعمیر آن، قطعه را طبق دستور آن هر چند وقت یکبار مورد بررسی قرار دهید.
تعمیر و نگهداری سروو گیربکس
برای افزایش طول عمر سروو گیربکس و عملکرد بهتر آن، لازم است اقدامات ضروری جهت تعمیر و نگهداری آن را انجام دهید. انجام این اقدامات کمک میکند؛ تا مدت زمان بیشتری از این گیربکس استفاده کنید و در عین حال بیشترین بازده را دریافت کنید. تعمیر و نگهداری گیربکس های صنعتی بسیار مهم و حائز اهمیت است. بهتر است برای این کار از افراد متخصص و ماهر استفاده کنید. در قدم اول تعمیر و نگهداری سروو گیربکس، لازم است که به مدل، نوع و اندازه آن توجه کنید. زیرا نکات تعمیر و نگهداری برای هر نوع از گیربکس ها متفاوت خواهد بود. در موارد زیر به برخی از مهم ترین اقدامات لازم جهت تعمیر و نگهداری گیربکس های سروو موتور اشاره میشود:
عایق بندی شفت های اصلی سروو گیربکس
ممکن است شفت های گیربکس سروو موتور در بخش ورودی و خروجی، روغن نشت میدهند. بهتر است هر چند وقت یکبار این ورودی و خروجی ها بررسی شوند. نشت روغن به این معنا است؛ که عایق های گیربکس خراب شده اند. همچنین به دنبال آن گرد و غبار و آلودگی به داخل آن راه پیدا کرده است. بهتر است سریعا این عایق ها بررسی و تعویض شوند.
کاهش آلودگی محیط برای گیربکس
به طور کلی گیربکس ها در یک محیط پر از آلودگی قرار داشته و فعالیت میکنند. اما بهتر است تا حد امکان از میزان این آلودگی ها بکاهید. افزایش آلودگی برای گیربکس ها سبب میشود؛ که دما و حرارت قطعات داخلی گیربکس بالا برود. به دنبال افزایش حرارت، عملکرد قطعات با مشکل مواجه خواهد شد. حتی ممکن است عملکرد صحیح گیربکس به طور کلی از بین برود. به حداقل رساندن آلودگی های اطراف گیربکس موتور، بسیار حائز اهمیت و ضروری است.
کنترل فعالیت گیربکس های زیرو بکلش
گیربکس سروو موتور باید در محدوده تعریف شده و استاندارد خود فعالیت داشته باشد. اگر فعالیت گیربکس فراتر از حد مشخص شده و استاندارد باشد؛ در این صورت با مشکل مواجه خواهد شد. فعالیت گیربکس باید در محدوده دمایی و عملکردی تعریف شده قرار بگیرد.
کنترل حفره های ورود هوا، کنترل روغن سروو گیربکس، کنترل وضعیت دمایی، کنترل دنده ها و قطعات، کنترل لقی و … از دیگر اقدامات ضروری برای تعمیر و نگهداری گیربکس های سروو موتور میباشند. کنترل و بررسی این موارد به صورت منظم، سبب جلوگیری از آسیب های جدی به گیربکس و موتور تجهیزات میشود. همچنین طول عمر گیربکس افزایش پیدا خواهد کرد.
قیمت گیربکس سروو موتور
قیمت گیربکس زیروبکلش یا قیمت گیربکس سروو موتور که در بازار با نام گیربکس زیرو بکلش شناخته میشود، بر اساس سایز گیربکس، تعداد طبقات گیربکس، میزان لقی گیربکس و برند آن متفاوت است.
عوامل موثر بر روی قیمت گیربکس سروو موتور
- کشور سازنده
- برند
- نسبت گیربکس
- سایز گیربکس
- گشتاور مجاز خروجی گیربکس
- قطر شفت ورودی گیربکس
- گشتاور
- قطر شفت خروجی
- قیمت گیربکس سروو موتور HQM ساخت چین
- قیمت گیربکس سروو موتور حلزونی HQM ساخت چین
- قیمت گیربکس خورشیدی سروو سایز 120 نسبت 25 رویست آلمان ROUIST
- قیمت گیربکس خورشیدی سروو ساخت چین
- قیمت گیربکس خورشیدی اپکس سری PE2
- قیمت گیربکس خورشیدی سروو FSA چین
- قیمت سروو گیربکس رکون RECKON-WISER
کاتالوگ سروو گیربکس ها
- کاتالوگ سروو گیربکس اپکس APEX
- کاتالوگ سروو گیربکس FSA اف اس ای
- کاتالوگ سروو گیربکس لیمینگ LIMING
- کاتالوگ سروو گیربکس رکون RECKON
- کاتالوگ سروو گیربکس رویست ROUIST
- کاتالوگ سروو گیربکس SIBONI سیبونی
- کاتالوگ سروو گیربکس TSR تی اس آر
دیدگاهتان را بنویسید