سروو موتور Servo Motor
سروو موتور Servo Motor چیست؟
سروو موتور، یک الکترو موتور کاربردی و به شدت مهم به حساب میآید که در یک سری مدار های خاص مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر مدل های بسیار زیادی از انواع سروو موتور در بازار موجود است و هر کدام از این مدل ها نیز یک سری ویژگی های خاص دارند. یک سروو موتور هیچگاه به صورت تک در یک مدار مورد استفاده قرار نمیگیرد. این دستگاه خاص و با ارزش به گونه ای طراحی شده است تا بتواند عملیات گردش را بر عهده بگیرد و با ابزار هایی همچون انواع درایو همکاری خواهد داشت. یک سروو موتور میتواند در پروژه های مختلفی مورد استفاده قرار گیرد ولی نصب در مدار های بسته را میتوان به عنوان مهم ترین کاربرد این محصول خاص و قوی شناسایی کرد. خیلی اوقات مدار های بسته فقط با استفاده از این ابزار خاص و قوی فعالیت دارند.
از جمله نام های دیگر این محصول میتوان به موتور فرمان نیز اشاره کرد. این محصول در حلقه های بسته و در موقعیت های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. البته که استفاده از این موتور فقط مخصوص موقعیت های صنعتی نبوده و شما میتوانید آن را برای به اتمام رساندن پروژه های نسبتا سبک تر هم مورد استفاده قرار دهید. این محصول را میتوان به عنوان یکی از مهم ترین قسمت های به کار رفته در یک حلقه بسته شناسایی کرد و به همین علت هم استفاده از آن اهمیت زیادی دارد. این محصولات گاهی با انکدر ها و تفکیک کننده ها هم در یک مدار قرار میگیرد. توجه داشته باشید که بررسی نوع سروو موتور برای خرید از اهمیت زیادی برخوردار است. امروز ما قصد داریم تا در همین مورد با شما صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.
سروو موتور (AC و DC) چیست؟
Servo Motor یک دستگاه الکترومکانیکی مستقل است که قسمتهای مختلف ماشینآلات را با راندمان و دقت بالا میچرخاند. سروو موتور یک محرک دورانی، چرخشی یا خطی است که امکان کنترل دقیق موقعیت زاویه ای یا خطی، سرعت و شتاب را فراهم میکند. این سیستم کنترلی متناسب با سنسورهای بازخورد و فیدبک موجود در سروو موتور است. سروو موتور در کاربردهای مختلفی مانند رباتیک، ماشینآلات CNC، مسنوجات، فرمدهی و شکل دهی کاربرد دارد.
سرو موتورها بخشی از یک سیستم کنترل حلقه بسته هستند و از چندین بخش تشکیل شدهاند که شامل مدار کنترل، سروو موتور، شفت، پتانسیومتر، چرخ دندههای محرک، تقویتکننده و انکودر یا حلگر است. سروو موتورها نیاز به یک کنترلر نسبتاً پیچیده دارند. کنترلر مهمترین قسمت سروو موتور است که به طور خاص برای این منظور طراحی و استفاده میشود.
شفت خروجی سروو موتور برخلاف موتوهای معمولی که نمیتوان زاویه، موقعیت و سرعت خاصی را مشخص کرد، قابلیت کنترل و موقعیت دهی دارد.
سروو موتورها کلاس خاصی از موتور نیستند، سروو موتور از یک موتور معمولی استفاده میکند و آن را با یک ماژول اختصاصی مانند سنسور برای بازخورد موقعیتی همگام میکند.
موتور با یک سیگنال الکتریکی، آنالوگ یا دیجیتال، کنترل میشود که میزان حرکتی را که نشان دهنده موقعیت نهایی شفت است، تعیین میکند. نوعی از انکودر به عنوان حسگر عمل کرده و فیدبکی از سرعت و موقعیت را ارائه میکند. این مدار مستقیماً در محفظه موتور تعبیه شده است که معمولاً مجهز به سیستم چرخ دنده است.
تعریف سروو موتور چیست؟
بیایید تا کارمان را با پاسخ به یک سوال به شدت مهم شروع کنیم: سروو موتور چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که موتور های الکتریکی دسته بندی ها و مدل بندی های متنوعی دارند. هر کدام از این دسته بندی ها باعث میشوند تا موتور یک سری کاربرد های خاص را در خود جای داده باشد. سروو موتور ابزاری کاربردی و خاص است که به گونه ای طراحی شده تا بتواند عملیات های دقیق و حساسی را به اتمام برساند. داشتن حساسیت بالا و سرعت و دقت خوب را میتوان به عنوان مهم ترین ویژگی این محصول شناسایی کرد. سروو موتور به مدار های الکترونیکی خاص همچون درایو ها متصل شده و میتواند عمل گردش را در اختیار مدار قرار دهد. لازم به ذکر است که کنترل زاویه شتاب، سرعت و غیره توسط ابزار های قرار گرفته در مدار صورت میگیرند.
سروو موتور ها به گونه ای طراحی شده اند تا بتوانند با سرعت ها و زاویه های متنوعی چرخش داشته باشند. بسته به نیاز پروژه، شما میتوانید به صورت کامل سرعت عملکرد و نحوه چرخش این دستگاه را مشخص نمایید. این محصولات به صورت عمومی در دو دسته بندی اصلی یعنی مدل های گیربکس دار و بدون گیربکس در بازار به فروش میرسند. داشتن اندازه های متنوع و عملکرد های مختلف را میتوان به عنوان دیگر ویژگی کلیدی این محصول شناسایی کرد. خیلی از پروژه های رباتیک از این موتور استفاده میکنند. سروو موتور از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. همین مسئله هم به این محصول اجازه داده تا با استفاده از روش های متنوعی عمل کند. داشتن فیدبک مخصوص موقعیت کوپل را میتوان به عنوان دیگر ویژگی مهم این محصول شناسایی کرد.
انواع سروو موتور
همانطور که در قسمت های قبل تر هم به این مسئله مهم اشاره کردیم، سروو موتور میتواند در دسته بندی های متنوعی در بازار به فروش برسد. انواع سروو موتور به گونه ای طراحی شده تا عملیات های خاصی را در خود جای داده باشد. از نظر کاربرد، سروو موتور ها در دو دسته بندی AC و DC طبقه بندی میشوند. هر کدام از این دسته بندی های موتور نیز یک سی کاربرد های خاص دارند. البته که روش های دیگری هم برای آنالیز و دسته بندی این محصول وجود دارد.
آنالیز بر اساس جریان کاری، کموتاسیون و چرخش روتور را میتوان به عنوان مهم ترین روش های دسته بندی این محصول شناسایی کرد. بر اساس چرخش روتور این محصولات در دو دسته بندی سنکرون یا آسنکرون در بازار به فروش میرسند. بر اساس دسته بندی کموتاسیون هم این محصولات در دو دسته بندی با جاروبک یا بدون جاروبک در اختیار متقاضیان قرار خواهند گرفت.
سروو موتور های AC یا DC
حال بیایید تا هر کدام از این موارد را با هم بررسی کنیم. سروو موتور های AC یا DC، به نیرو های برقی متنوعی برای فعالیت نیاز خواهند داشت. موتور های به کار رفته در این دستگاه میتوانند دسته بندی های متنوعی داشته باشند. موتور های ای سی جریان بیشتری مصرف کرده و استفاده از آنها در موقعیت های صنعتی و سنگین رایج تر است. در عوض مدل های دی سی به گونه ای طراحی شده اند تا جریان مناسب تری را مصرف کنند و در عوض در پروژه های سبک تر مورد استفاده قرار گیرند. پروژه های رباتیک، نمونه کار ها و آزمایشگاه ها را میتوان به عنوان مهم ترین موقعیت استفاده از این محصول شناسایی کرد.
با جاروبک یا بدون جاروبک
استفاده کردن یا استفاده نکردن از جاروبک را میتوان به عنوان دیگر عامل دسته بندی سروو موتور ها شناسایی کرد. این دسته بندی معمولا فقط مربوط به موتور های دی سی میباشد. موتور های ای سی بر اساس یک عامل دیگر یعنی سرعت و نحوه عملکرد دسته بندی خواهند شد. به صورت کلی وجود جاروبک در یک موتور میتواند بر روی کل ساختار پروژه تاثیر گذار باشد. معمولا موتور های دی سی به صورت مکانیکی و با به کار گیری کموتاتور عمل کموتاسیون را انجام میدهند. گاهی اوقات این موتور ها به صورت الکترونیکی و بدون جاروبک این پروسه را به اتمام میرسانند. موتور هایی که جاروبک دارند ارزان قیمت تر هستند و بازدهی بیشتری را نیز در خود جای دادهاند. در نتیجه، برای پروژه های متنوع آنها قابل اعتماد تر هستند.
دستهبندی نحوه حرکت و سرعت
آخرین روش دسته بندی انواع موتور سرو مربوط به سرعت حرکت و نحوه حرکت است. همانطور که گفته شد این محصولات در دو دسته بندی اصلی یعنی مدل های سنکرون و آسنکرون در بازار به فروش میرسند. این دسته بندی معمولا برای موتور های ای سی مورد استفاده قرار میگیرد. موتور های ای سی سرعت خود را با فرکانس منبع تعیین میکنند. زمانی که سرعت موتور با فرکانس یکسان باشد، موتور سنکرون است. زمانی که سرعت با فرکانس یکسان نباشد، موتور آسنکرون میشود. توجه به این مسئله میتواند به صورت مستقیم پروژه شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. چرا که موتور های سنکرون به گونه ای طراحی شدهاند تا به شما اجازه مدیریت سرعت بر اساس فرکانس را بدهند.
استپر موتور انکودر دار
استپر سروو موتور میتواند در سه دسته بندی اصلی یعنی ترمز دار، انکودر دار و معمولی تقسیم شود. هر کدام از این دسته بندی ها و مدل بندی های استپر یک سری ویژگی های خاص را در خود جای داده اند. استپر موتور انکودر دار را میتوان به عنوان یکی از رایج ترین مدل های استپر شناسایی کرد که به علت داشتن یک سری ویژگی های خاص و کلیدی، طرفداران زیادی را نیز به خود جذب کرده است.
توجه داشته باشید که این استپر به راحتی میتواند عملکرد موتور را مشخص نماید. همین مسئله هم به آن اجازه داده تا محبوبیت زیادی پیدا کند. از جمله مهم ترین مواردی که در هنگام خرید استپر موتور انکودر دار شما باید به آن توجه داشته باشید، نوع مدار و نحوه طراحی آن است. خیلی از خریداران در هنگام خرید این محصول درایو اشتباه را انتخاب میکنند یا اینکه فلنج و گشتاور را به صورت دقیق محاسبه نمینمایند.
انواع حرکت سروو موتور
سرو موتورها در اندازه و انواع مختلفی تولید میشوند که در این قسمت دستهبندی آنها از جهت حرکت را بررسی میکنیم. سه نوع حرکت برای سرو موتور وجود دارد: چرخش موقعیتی، چرخش پیوسته و خطی است.
سرو موتورهای چرخش موقعیتی(Positional Rotation Servos)، توانایی چرخش 180 درجه ای را دارند. آنها همچنین از مکانیزم های متوقف سازی برخوردارند که از شفت خروجی در برابر چرخش بیش از حد، محافظت میکند.
سروو موتورهای چرخش پیوسته(continuous rotation servo motor)، سروویی است که دامنه حرکت آن محدود نیست. به جای اینکه اجازه دهید سیگنال ورودی تعیین کند که سروو باید در کدام موقعیت بچرخد، چرخش مداوم سروو ورودی را به سرعت خروجی و جهت مرتبط میکند. حرکت بی حد و حصر این موتورها به آنها اجازه میدهد در هر دو جهت CW و CCW حرکت کنند.
سروو موتورهای خطی (Linear servos)،از مکانیزم رک و پینیون برای تغییر عملکرد خود استفاده میکنند. رک و پینیون (دنده و شانه) حرکت چرخشی را به حرکت خطی تبدیل میکند.
خرید سروو موتور انکودر دار
بررسی ویژگی های کلی و جامع موتور قبل از اقدام برای خرید را میتوان به عنوان یکی از مهم ترین مراحل مربوط به خرید موتور و استپر آن شناسایی کرد. انتخاب درایو استپ موتور خوب و مناسب به شما اجازه میدهد تا به راحتی عملکرد این دستگاه را مدیریت نمایید. البته، توجه داشته باشید که برند سازنده هم میتواند بر روی نحوه عملکرد و طراحی مدار این محصول تاثیر گذار باشد. در نتیجه، انتخاب برند خوب و عملکرد مناسب در پروژه های مختلف اهمیت زیادی خواهد داشت.
از جمله رایج ترین مدل های استپر موتور انکودر دار میتوان به مدل های 23، 17 و 34 اشاره کرد. بی شک همه این مدل ها و ساختار ها، یک سری کاربرد های خاص و ویژه را در خود جای داده اند. گاهی اوقات افراد به جای استفاده از عدد، گشتاور نامی را مورد بررسی قرار میدهند و خرید خود را نیز بر همان اساس ثبت میکنند.
مکانیسم حرکتی سروو موتور
سرو موتورها از مکانیزم حلقه بسته برای تعیین موقعیت خود با استفاده از بازخورد و گرفتن فیدبک موقعیت برای کنترل حرکت و موقعیت نهایی خود استفاده میکند
ورودی کنترلر آن یک سیگنال (آنالوگ یا دیجیتال) است که موقعیت قرارگیری شفت خروجی را نشان میدهد. سرو موتور با نوعی انکودر موقعیت همگام میشود تا بازخورد موقعیت و سرعت را ارائه دهد. در ساده ترین حالت، فقط موقعیت اندازه گیری میشود. موقعیت اندازه گیری شده خروجی با موقعیت فرمان صادره ورودی در کنترلر مقایسه شده. اگر موقعیت خروجی با موقعیت مورد نیاز متفاوت باشد، یک سیگنال خطا تولید میشود که باعث میشود موتور در هر جهتی که لازم است بچرخد تا شفت خروجی را به موقعیت مناسب برساند. با نزدیک شدن به موقعیت ها، سیگنال خطا به صفر میرسد و موتور متوقف میشود.
سرو موتورهای ساده از پتانسیومتر مقاومتی به جای انکودر در بخش حسگر برای تعیین موقعیت استفاده میکنند. سرو موتور همیشه با سرعت کامل میچرخد یا متوقف میشود. این نوع سروموتور در کنترل حرکت صنعتی کاربرد زیادی ندارد، اما اساس سرووهای ساده و ارزان مورد استفاده در مدل های رادیویی را تشکیل میدهد و با استپر موتورها رقابت میکند. پتانسیومتر باعث ایجاد نویز الکتریکی و سایش در این سروو موتور ها می شود.
سروو موتورهای پیچیده تر از انکودرهای چرخشی مطلق و نوری برای اندازه گیری سرعت شفت خروجی و یک درایو با سرعت متغیر برای کنترل سرعت موتور استفاده میکنند. گاهی از انکودرهای افزایشی و انکودرهای خطی نیز در کنترل موقعیت استفاده میکنند. هر دوی این پیشرفتها، معمولاً در ترکیب با یک الگوریتم کنترل PID، به سرو موتور اجازه میدهند تا سریعتر و دقیقتر به موقعیت فرمان داده شده و با بیشپریشی کمتر، به موقعیت فرمان داده شود.
کاربرد سروموتور ها
شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که مهم ترین کاربرد سروو موتور چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که این محصولات در موقعیت های تجاری و صنعتی زیادی مورد استفاده قرار میگیرند. یک سروو موتور به گونه ای طراحی شده تا عملکرد نسبتا قوی را از خود به نمایش بگذارد. همین مسئله هم به آن کمک کرده تا پروژه های سنگین و خاص را به راحتی به اتمام برساند. اولین موقعیتی که در طی آن شما میتوانید نسبت به استفاده از سروموتور اقدام نمایید، مفاصل ربات های صنعتی میباشد.
ربات های صنعتی باید از یک سری موتور خاص به عنوان مفصل استفاده کنند. بدون استفاده از این موتور امکان طراحی مفصل این ربات ها وجود نخواهد داشت. این موتور به گونه ای طراحی شده تا عملکرد ربات را به صورت دقیق و مدیریت شده طراحی نماید. طراحی مدار مربوط به فوکوس خودکار دوربین را میتوان به عنوان دیگر کاربرد سروو موتور شناسایی کرد.
ادامه کاربرد
زمانی که شما سروو موتور را درون یک مدار دوربین قرار میدهید، خیلی راحت تر میتوانید عملیات فوکوس کردن را مدیریت نمایید. همانطور که در قسمت های قبل تر هم به این مسئله مهم اشاره کردیم، سروو موتور ها میتوانند به راحتی و با دقت بالا چرخش را انجام دهند. زمانی که شما لنز را به این موتور متصل کنید، فوکوس و تعیین موقعیت دقیق لنز خیلی راحت تر صورت خواهد گرفت.
موقعیت یابی برای محور های بلندی آنتن ها و تلسکوپ ها را میتوان به عنوان دیگر کاربرد مهم سروو موتور شناسایی کرد. این محصولات به گونه ای طراحی شده اند تا بتوانند موقعیت دیش های ماهواره ای را به صورت دقیق منظم کنند. البته که شما میتوانید آن را در دیگر موقعیت ها و پروژه ها هم مورد استفاده قرار دهید ولی، توصیه ما به شما استفاده از این موتور در پروژه ای است که به دقت عملکردی بالایی نیاز دارد.
راه اندازی سروو موتور به صورت عملی
اگر شما هم به دنبال راه اندازی سروو موتور به صورت عملی هستید، باید به این مسئله هم توجه داشته باشید که این ابزار در دسته بندی های متنوعی در بازار به فروش میرسد. وجود دسته بندی های متنوع به آن کمک میکند تا عملیات های متنوعی را نیز در خود جای داده باشد. به صورت کلی، راه اندازی یک سروموتور به صورت عملی کار نسبتا دشواری است.
شما باید دانش کافی در زمینه برق، مدیریت مدار های الکتریکی و ساختمان موتور داشته باشید تا با مشکل خاصی در این زمینه مواجه نشوید. لازم به ذکر است که این محصولات همراه با دفترچه های خاصی در بازار به فروش میرسند. بررسی و مطالعه دفترچه های نگارش شده در این زمینه هم میتواند نتایج مطلوبی را برای شما به همراه داشته باشد. با توجه به وقت گیر بودن و تخصصی بودن پروسه راه اندازی یک سروو موتور، ما سعی کردیم تا این پروسه را به صورت خلاصه برای شما شرح دهیم.
در ابتدا شما باید سروو موتور خود را درایو کنید. معمولا یک موتور به این صورت در دو حالت اصلی یعنی یونیپلار و بایپلار درایو خواهند شد. حالت یونیپلار باعث میشود تا موتور گشتاور نسبتا کمی داشته باشد ولی حالت دیگر میتواند گشتاور بالا تری را در اختیار موتور قرار دهد. در مرحله بعد شما باید درایو مناسب استپ موتور خود را انتخاب نمایید. در حال حاضر مدل های بسیار زیادی از انواع درایو در بازار موجود است ولی شما همیشه باید بهترین را برای موتور خود انتخاب نمایید. انتخاب بهترین درایو ها به شما اجازه میدهد تا به نتایج مطلوبی دسترسی پیدا کنید. انتخاب یک درایو کم کیفیت یا متوسط باعث خواهد شد تا شما با مشکلات جدی مواجه شوید.
علت خرابی سروو موتور چیست؟
سروو موتور هم مثل دیگر مدل های موتور، طول عمر بی نهایت ندارد. بالاخره یک روز این موتور خراب شده و با مشکلات جدی مواجه میشود. برای تعمیر این محصول، بررسی علت خرابی از اهمیت زیادی برخوردار است. توجه داشته باشید که تعمیر سروو موتور پروسه ای پیچیده بوده و در طی آن فرآیند های عیب یابی مختلفی صورت میگیرد. به صورت کلی دلایل متنوعی را میتوان برای خرید سروو موتور تعریف کرد. هر کدام از این دلایل به نحوی خاص شما و موتورتان را تحت تاثیر خود قرار میدهد. اولین مورد خرابی مربوط به ولتاژ است. اگر جریان ورودی موتور 1 و نیم برابر جریان تحمل شده باشد، موتور خراب شده و با مشکل مواجه میشود. اگر شما ولتاژ مدار اصلی این دستگاه را تا حد قابل توجهی افزایش دهید، باید انتظار خرابی های جدی را نیز داشته باشید.
جدا از ولتاژ زیاد، وجود ولتاژی کم هم میتواند نتایج نا مطلوبی را برای شما به همراه داشته باشد. در صورتی که ولتاژ مدار اصلی تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند، احتمال آسیب دیدن موتور و سوختن آن نیز بیشتر میشود. در ضمن، شما نباید بار زیادی را بر روی موتور قرار دهید. قرار دادن و تحمیل بار زیاد بر روی موتور میتواند نتایج نا مطلوبی را برای شما به همراه داشته باشد.
دلایل دیگر خرابی
از جمله دیگر دلایل مربوط به خرابی این محصول میتوان به تغییر سرعت اشاره کرد. همه مدل های سروو موتور یک حداکثر سرعت مجاز دارند. در این سرعت موتور همه توان خود را به کار میگیرد تا عملیات های مورد نظر را انجام دهد. در صورتی که سرعت انجام فعالیت توسط شما از محدودیت بیشتر شود، با مشکل مواجه خواهید شد. با نصب درست و صحیح این محصول شما میتوانید تعداد زیادی از خطا های مختلف را بررسی کنید و از ایجاد مشکل جلوگیری نمایید.
فرآیند تعمیر گام به گام سروو موتور!
تعمیرکاران سروو موتور افرادی با ادعای زیاد هستند اما تعداد محدودی از آنها مسلط به تعمیر درست سروو موتور هستند. مراحل زیادی در تعمیر سروو موتور وجود دارد که باید بررسی شوند. مشکلترین مرحله در تعمیر فیدبک و تنظیم مجدد همراستایی است. این مرحله کوچک تعمیر، کلید تعمیر دقیق سروو موتور است، بدون همراستاسازی کامل، بقیه تعمیرات سروو موتور بی ربط و بدردنخور است.
برای انجام همراستاسازی کامل، تعمیرکار باید از یک سیستم همراستایی بسیار گران قیمت استفاده کند. به دلیل همین هزینه و عدم توانایی تعمیر قطعات الکترونیکی دستگاه فیدبک است که بسیاری از شرکت های تعمیر، سروو موتور را تعمیر نمیکنند.
بطور کلی گام های تعمیر سروو موتور در بخش های زیر آورده شده است و از شما دعوت میکنیم که این مراحل را برای تعمیر، تنظیم مجدد و بارگذاری کامل سروو موتور مطالعه بفرمایید.
1- گام نخست: ارزیابی اولیه
در طی یک ارزیابی اولیه، یک بازرسی بصری برای بررسی قطعاتی مانند شفت، خار، گیره کلاهک انتهایی، کلمپ ها و کانکتورها انجام میشود. پس از بازرسی، یک آزمایش با ولتمتر انجام میگیرد که مقایسه ای از ولتاژ افزایشی یا کاهشی در استاتور است که آیا استاتور نیاز به بازپیچی سیم پیچ دارد یا خیر.
در مرحله بعد، آزمون اندازه گیری مقاومت عایقی که اغلب به آن تست مگر (Megger test) گفته میشود، در هر مرحله انجام می شود تا اطمینان حاصل شود که عایق شکسته نشده است.
تست بعدی در ارزیابی، تست تعادل فاز است که از یک RMS متر (RMS meter) برای اطمینان از تعادل سیم پیچ ها بین فازها استفاده میکند. اگر سرو موتور ترمز داشته باشد اینجا ترمز هم چک میشود.
2- گام دوم: جداسازی قطعات
ابتدا صفحه محافظ پشتی و به دنبال آن محفظه انکودر و انکودر برداشته میشود، در حالی که کابل کشی با دقت جداسازی میگردد. سپس کلاهک انتهایی برداشته شده و روتور از استاتور به بیرون کشیده می شود. در اینجا روتور و شفت به صورت بصری بازرسی و بررسی میشوند. سپس اقدام به برداشتن یاتاقان ها، هوزینگ، محفظه یاتاقان و همچنین ترمز میگردد.
3- گام سوم: تمیز کردن
از یک محلول قلیایی استفاده شود زیرا قدرت حلشوندگی آن برای موتور بهتر از تمیز کردن دستی یا شستشوی فشاری است. تمام قطعات موتور ما با این روش شسته میشوند.
4- مرحله 4 تغییر بلبرینگ
مهم است که هر بار یاتاقان ها را تعویض کنید زیرا آنها اغلب علت خرابی موتور هستند. ما فقط از یاتاقانهای باکیفیت استفاده میکنیم که تمام مشخصات سازنده را برآورده میکند یا از آن فراتر میرود. پس از تعویض بلبرینگ، موتور دوباره مونتاژ میشود. در این قسمت همراستاسازی و فیدبک در مونتاژ بسیار مهم هستند
5- مرحله 5 تست نهایی
برای اطمینان از تعمیر کامل موتور، سپس یک تست حافظه برای اطمینان از همراستایی مجدد دستگاه فیدبک انجام میشود. بعد از اینکه تعمیر کاملا تست شد و تایید شد، سروو موتور آماده استفاده است!
تفاوت سروو موتور و استپر موتور
دیگر مسئله ای که در هنگام خرید شما باید به آن توجه داشته باشید، تفاوت سروو موتور و استپ موتور میباشد. در حال حاضر مدل های بسیار زیادی از انواع موتور الکتریکی در بازار موجود است و هر کدام از این مدل ها و ساختار ها نیز یک سری ویژگی های خاص دارند. سروو موتور و استپ موتور، دو محصول جداگانه هستند که میتوانند کاربرد های خاص خود را داشته باشند. ساختار و نحوه عملکرد و کنترل را میتوان به عنوان دو مورد از مهم ترین عوامل تفاوت این محصول شناسایی کرد. به صورت کلی استپ موتور قطب های زیادی را در خود جای داده است. قطب های مغناطیسی، جریان الکتریکی و غیره همگی از جمله مواردی هستند که در این محصول قرار گرفتهاند. گاهی اوقات تعداد قطب های این محصول به 100 مورد هم میرسد. در عوض سروموتور بین 4 تا 12 قطب را در خود جای داده است.
نکته مهم در مقایسه سروو موتور و استپر موتور
توجه داشته باشید که هدایت یک سروموتور خیلی راحت تر از دیگر مدل های موتور میباشد. با استفاده از یک استپر موتور، شما به راحتی میتوانید این محصول را مدیریت کنید یا اینکه قطب آن را تغییر دهید. ولی متاسفانه در زمینه مدیریت استپ موتور، شما با این مورد مواجه نیستید. چرا که مدیریت یک استپ موتور نسبتا پیچیده تر از دیگر مدل های موتور میباشد. برای مدیریت یک استپ موتور شما باید به دنبال استفاده از یک سری ابزار ها و تکنولوژی های خاص باشید.
هر دو این ابزار ها، یک سری مزایا و محدودیت های خاص را در خود جای دادهاند. توجه به مزایا و محدودیت های قرار گرفته در این محصولات به شما کمک میکند تا خرید خوبی را تجربه کنید. از جمله مهم ترین مزایای سرو میتوان به داشتن سرعت بالا و مدیریت راحت اشاره کرد. مهم ترین مزایای استپ موتور هم عبارت اند از مواردی همچون داشتن قطب های بالا تر و کنترل درایو بهتر. بر اساس همین اطلاعات، شما میتوانید خرید خود را ثبت نمایید.
مزایای سروو موتور
مزایای سروو موتور عبارتند از:
- قدرت خروجی بالا نسبت به اندازه و وزن موتور.
- انکودر دقت و وضوح (رزولوشن) را تعیین میکند.
- راندمان بالا. در بارهای سبک می تواند به 90٪ نزدیک شود.
- نسبت گشتاور به اینرسی بالا. سروو موتورها می توانند به سرعت بارها را شتاب دهند.
- دارای 2 تا 3 برابر قدرت مداوم بیشتر برای دوره های کوتاه.
- دارای گشتاور نامی 5-10 برابر بیشتر برای دوره های کوتاه.
- سروو موتورها در مقادیر گشتاور بالا به سرعت بالایی دست مییابند.
- آرام در سرعت های بالا.
- استفاده از انکودر دقت و وضوح بالاتری را با کنترل حلقه بسته فراهم میکند.
معایب سروو موتور
مهمترین معایب سروو موتور عبارتند از:
- Servos Motors برای تثبیت حلقه بازخورد (فیدبک) نیاز به تنظیم دارد.
- سروو موتور زمانی که چیزی خراب شود غیرقابل پیش بینی میشود. بنابراین، مدارهای ایمنی لایهای مورد نیاز است.
- یک کنترل کننده پیچیده به یک انکودر و پشتیبانی الکترونیکی نیاز دارد.
- حداکثر گشتاور به یک سیکل کاری 1% محدود میشود. سروو موتورها ممکن است در اثر اضافه بار مستمر آسیب ببینند.
- گیربکس ها اغلب برای ارائه قدرت در سرعت های بالاتر مورد نیاز هستند.
- هزینه کلی سیستم بالاتر و هزینه نصب یک سیستم سروو موتور ممکن است به دلیل نیاز به اجزای بازخورد، بیشتر از یک استپر موتور باشد.
ساختار، مشخصات و نحوه انتخاب سروو موتور
آخرین موردی که در مقاله امروز ما قصد بررسی آن را داریم، مربوط به بررسی ساختار، مشخصات و نکات مهم در جهت خرید سروو موتور میباشد. همانطور که در قسمت های قبل تر هم به این مسئله مهم اشاره کردیم، سروو موتور ابز
اری کاربردی به حساب میآید که در دسته بندی های متنوعی به فروش میرسد. مهم ترین عاملی که شما باید به آن در هنگام خرید توجه داشته باشید، نوع موتور و نوع درایور های به کار رفته در ساخت این محصول میباشد. هرچه نوع درایو و نوع موتور به کار رفته در ساخت این محصول بهتر باشد، قیمت نهایی هم افزایش پیدا میکند. توجه داشته باشید که عوامل دیگری هم وجود دارند. به عنوان مثال، اندازه و ابعاد موتور از جمله دیگر مواردی هستند که در هنگام خرید شما باید به آنها توجه کنید.
انتخاب ظرفیت مناسب برای خرید
اگر شما به موتور با ظرفیت بالا نیازی ندارید، دلیلی هم برای خرید موتور های خیلی قوی و بزرگ وجود ندارد. همچنین، اگر شما به یک موتور با ظرفیت بالا نیاز دارید، دلیلی برای خرید چند موتور کوچک با ظرفیت معمولی وجود ندارد. البته، اگر شما هم در زمینه خرید این محصول تجربه ندارید بهتر است که قبل از اقدام برای خرید با یک تیم فنی و کارشناسی مشورت کنید تا با هیچ مشکل خاصی در این زمینه مواجه نشوید. مشورت با کارشناسان همیشه نتایج مطلوبی را به همراه دارد.
کاربردهای صنعتی سروو موتورهای
سروو موتورها کوچک اما کارآمد هستند و برای استفاده در کاربری هایی که نیاز به کنترل دقیق موقعیت دارند بسیار ضروری هستند. سروو موتور توسط یک سیگنال (داده) که بیشتر به عنوان مدولاسیون پهنای پالس (PWM) شناخته میشود، کنترل میشود. در اینجا چندین مورد از رایج ترین کاربردهای صنعتی سروو موتور که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند، آورده شده است.
کاربرد
رباتیک؛ یک سروو موتور در هر “مفصل” یک ربات برای تحریک حرکات استفاده میشود و به بازوی ربات زاویه دقیق آن را میدهد.
نوار نقاله؛ سروو موتورها تسمه های نقاله را حرکت میدهند، متوقف میکنند و راه اندازی میکنند که محصولات را در امتداد مراحل مختلف حمل میکنند، به عنوان مثال، در بسته بندی / بسته بندی محصول و برچسب زدن.
فوکوس خودکار دوربین؛ یک سروو موتور بسیار دقیق تعبیه شده در دوربین، لنز دوربین را تصحیح میکند تا تصاویر خارج از فوکوس را واضح کند.
وسیله نقلیه رباتیک؛ معمولاً در کاربردهای نظامی و انفجار بمب استفاده میشود، سروو موتورها چرخ های وسیله نقلیه روباتیک را کنترل میکنند. و ایجاد گشتاور کافی برای حرکت، توقف و روشن کردن خودرو و همچنین کنترل سرعت آن.
سیستم ردیابی خورشیدی؛ سروو موتورها زاویه پنل های خورشیدی را در طول روز تنظیم میکنند تا هر پنل همچنان رو به خورشید باشد و حداکثر انرژی را از غروب خورشید تا غروب خورشید به کار گیرد.
ماشینهای برش و شکلدهی فلزات؛ سروموتورها کنترل حرکت دقیقی را برای ماشینهای فرز، ماشینهای تراش، سنگ زنی، سنترلس، پانچ کاری، پرس و نورد در ساخت فلزات برای مواردی مانند درب شیشه تا چرخهای خودرو فراهم میکنند.
تعیین موقعیت آنتن؛ سروموتورها در هر دو محور حرکتی آزیموت و ارتفاع آنتنها و تلسکوپها مانند آنچه توسط رصدخانه ملی رادیویی نجوم (NRAO) استفاده میشود، استفاده میشوند.
نجاری/CNC؛ سروموتورها مکانیزم های خراطی چوب (تراش) را کنترل میکنند که پایه های میز و اسپیندل را شکل میدهند. به عنوان مثال، و همچنین سوراخ کردن و سوراخ کردن سوراخ های لازم برای مونتاژ آن محصولات در مراحل بعدی.
منسوجات؛ موتورهای سروو ماشینهای ریسندگی و بافندگی صنعتی، ماشینهای بافندگی و بافندگی را کنترل میکنند که منسوجاتی مانند فرش و پارچه و همچنین اقلام پوشیدنی مانند جوراب، کلاه، دستکش و دستکش تولید میکنند.
ادامه کاربرد
دستگاههای چاپ/چاپگرها؛ سروو موتورها هدهای چاپ را دقیقاً روی صفحه متوقف میکنند و روشن میکنند و همچنین کاغذ را به امتداد حرکت میدهند تا چندین ردیف متن یا گرافیک را در خطوط دقیق چاپ کنند، خواه روزنامه، مجله یا گزارش سالانه.
درب بازکن های اتوماتیک؛ سوپرمارکت ها و ورودی های بیمارستان نمونه های بارز درب بازکن های خودکار هستند که توسط موتورهای سروو کنترل می شوند. سیگنال باز شدن از طریق صفحه فشاری کنار در برای دسترسی معلولان باشد یا از طریق فرستنده رادیویی که در بالای سر قرار دارد.
بدون سروو موتورها دنیا جای بسیار متفاوتی خواهد بود. چه در تولید صنعتی و چه در کاربردهای تجاری استفاده شوند، زندگی ما را بهتر و آسان تر میکنند.
کلام آخر
همانطور که در مقاله امروز ما مشاهده کردید، سروو موتور ابزاری خاص و کاربردی به حساب میآید که در دسته بندی ها و مدل بندی های متنوعی در بازار به فروش میرسد. هر کدام از این دسته بندی ها یک سری ویژگی های خاص داشته و به نحوی خاص مورد استفاده قرار میگیرند. با خرید بهترین ها، شما میتوانید پروژه خود را در بهترین حالت ممکن به اتمام برسانید.
دیدگاهتان را بنویسید