انواع پسوندهای عمومی مهندسی مکانیک در نرمافزارهای طراحی مکانیکی
در دنیای نرمافزاری امروزی زندگی مهندسی بدون فراگیری نرمافزار امکانپذیر نبوده یا عملا خیلی مشکل است. این در حالی است که شرکتهای مختلف نرمافزاری با گذشت زمان تولیدات متنوع بیشتری را جهت استفاده کاربران وارد بازار نموده که هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود.
به دلیل متفاوت بودن این شرکتها و تنوع محصولات و با توجه به این موضوع که فایل ساخته شده در هر نرمافزار با پسوند خاص خود ذخیره میشود، لذا کاربران برای باز کردن فایل ترسیم شده در یک نرمافزار توسط نرمافزار دیگر اغلب دچار مشکل میشوند که در این مقاله به اغلب پسوندهای عمومی مهندسی مکانیک موجود در این نرمافزارها میپردازیم.
پسوندهای عمومی مهندسی مکانیک
اگر با نرمافزارهای مختلف از جمله نرمافزارهای مهندسی کار کرده باشید خواهید دید که هر نرم افزاری، فایلهای مربوط به خود را با پسوند خاص مربوط به خود ذخیره میکند که این پسوندها برای سایر نرمافزارهای مهندسی شناخته شده نیست. به عنوان مثال نرمافزارAuto Cad فایلهای خود را با پسوند DWG و نرمافزار سالیدورک با پسوند SLDPRT و نرمافزار کتیا فایلهای محیط پارت خود را با پسوند CATPART ذخیره میکند.
در برخی موارد ما نیاز داریم تا بتوانیم فایل مددل شده توسط یک نرمافزار را توسط نرمافزار دیگری باز کنیم. به عنوان مثال میخواهیم فایل ترسیم شده در کتیا را جهت تهیه برنامه ماشینکاری به نرمافزار پاورمیل وارد کنیم در حالی که پسوندد CATPART برای پاور میل شناخته شده نیست، در این مرحله باید شناخت کافی از پسوندهای عمومی مهندسی مکانیک داشته باشیم.
پسوند DXF
فرمت DFX مخفف (data exchange format) است، این پسوند یک پسوند عمومی برای ذخیره کردن یک فایل دو بعدی است، از آنجایی که فایلهای خروجی با فرمت DWG برای سایر نرمافزارها مناسب نیستند از این رو شرکت اتودسک اقدام به طراحی فرمت DXF برای وارد کردن فایلهای اتوکد به سایر نرمافزارها کرده است پس زمانی که میخواهید فایل دو بعدی را برای ویرایش در نرمافزار دیگری ذخیره کنید از فرمت dxf استفاده کنید.
- فرمت DXF بر پایه وکتور می باشد
- برای باز کردن این فایلها در نرمافزارها میتوان از مسیر File, Import و یا کشیدن و رها کردن در محیط نرمافزار اقدام نمود.
- همچنین برای تولید این فرمت میتوان از مسیر File, Export و انتخاب فرمت DXF این فرمت را تولید نمود.
- فرمت DXF یکی از فرمتهای پر کاربرد برای اشحاصی است که با دستگاه لیزر سروکار دارند.
- مختصات DXF همیشه بدون ابعاد است به طوری که خواننده یا کاربر باید واحد ترسیم را بشناسد یا مجبور باشد آن را از نظرات متنی موجود در برگهها استخراج کند.
پسوند DWG
فرمت dwg (مخفف drawing) فرمت اصلی و بومی اتوکد است. به این معنی که اطلاعات فایلهای اتوکد autocad به نحوی ذخیره میشوند که فقط برای خود برنامه اتوکد قابل خواندن باشد و با سایر نرم افزارها سازگار نباشد یعنی در صورتی که بخواهید این فایل خروجی با فرمت dwg را وارد نرمافزار دیگری کنید با مشکل مواجه خواهید بود. علاوه بر این ، DWG توسط بسیاری از برنامههای کاربردی CAD غیر بومی پشتیبانی میشود. فایلهای .bak (تهیه بکاپ) ، .dws (استانداردهای ترسیم) ، .dwt (الگوی ترسیم) نیز جزو زیر پرونده های DWG هستند.
پسوندهای عمومی مهندسی مکانیک: STEP
این پسوند یک پسوند عمومی استاندارد رایج برای ذخیره کردن فایلهای سه بعدی میباشد. پسوند STEP شامل مدل امل جامد قطعهکار میباشد. پسوند STEP که مخفف Standard for the Exchange of Product model data است بر اساس استاندارد ISO10303-21 تعریف شده است و همچنان بروزرسانی میگردد. این فرمت با پسوندهای .stp، .stpz ، .stp، .step ، .p21 نمایش داده میشود. در بیان رایانه ای فایل های با فرمت stp به فرمت متنی ASCII ذخیره می شوند.
پسوند STL
این فرمت توسط شرکت 3D-Systems که یک شرکت آمریکایی فعال در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات نمونهسازی و Prototyping است. برای مدلسازی سریع(Rapid Prototyping) و برقراری ارتباط با ماشینهایی از جمله پرینتر سهبعدی و تکنولوژی تولید مستقیم دیجیتال(Direct Digital Manufacturing) و ابر نقاط طراحی شده است. این فرمت به صورت برداری و تنها حاوی اطلاعات سطح() میباشد. از این نظر هیچ اطلاعاتی در خصوص رنگ، مواد و مشخصات فیزیکی قطعه در اختیار کاربر قرار نخواهد داد.
- فرمت سهبعدی مناسب برای پرینت سهبعدی، اسکن سهبعدی و دستگاه CNC
- تقریبا تمام نرمافزارها طراحی از فرمت STL پشتیبانی میکنند
- روش ذخیرهسازی به صورت المانهای هندسی بر روی سطح
- در هنگام ذخیره فایل با فرمت STL، کیفیت سطح و میزان دقت قابل تنظیم است.
- فایلهایSTLحاوی هیچ اطلاعاتی در مقیاس نیستند و واحدها دلخواه هستند.
پسوندهای عمومی مهندسی مکانیک : IGES
این فرمت مخفف Initial Graphics Exchange Specification است که یک روش ذخیرهسازی فایلهای سهبعددی که بر اساس نیاز در پروژههای تولید یکپارچه به کمک کامپیوتر تولید شده است. با استفاده از این فرمت واحددهای طراحی و تحلیل به راحتی میتوانند با یکدیگر تبادل اطللاعات داشته باشند. تقریبا تمامی نرمافزارهای مدلسازی سهبعدی از این فرمت پشتیبانی میکنند. هچنین نرمافزارهای مانند آباکوس که مخصوص تحلیل دادهها هستند هم از این فرمت پشتیبانی میکنند. روش ذخیره در این فرمت به این صورت است که به صورت برداری به کمک ماتریسهایی از نوع ASCII که هر ماتریس مشخصات یک بردار را بیان میکند، استفاده میکند.به دلیل قدیمی بودن فرمت IGS و عدم امکان ادیت و ویرایش کردن مدل و ذخیره ویژگیهای مدل، استفاده از این فرمت توصیه نمیشود.
فرمت سهبعدی ACIS – SAT
یکی از بهترین و رایجترین پسوندهای سهبعدی، فرمت ACIS میباشد. در حقیقت فرمت ذخیره فایل سهبعدی اکیس، یک کرنل است که در نرمافزارهای مختلف مانند کتیا و سالیدورک و … استفاده میشود و مخصوص نرمافزار خاصی نیست. این پسوند در نرمافزارهای طراحی، ساخت و تحلیل و نیز نرمافزارهای گرافیکی مورد استفاده قرار میگیرد. فایلهای دارای فرمت ACIS پسوندهای متنوعی دارند و از بین این تنوع پسوندی میتوان به SAT و SAB اشاره کرد.این فرمت سهبعدی به دلیل قدمت و گسترهی فراوان کاربری، قابلیت استفاده در نرمافزارهایی مانند سالیدورک، کتیا، اتوکد، تریدیمکس، راینو، اینونتور و… را دارد.
فرمت سه بعدی قابل ویرایش که نمایه ها را به صورت دستورها ذخیره میکند و برای انتقال اطلاعات بین نرمافزارهای مختلف CAD بسیار مفید میباشد. این فرمت در حقیقت، فرمهای هندسی را به صورت دستورها عمومی مانند اکسترود، ریوالو و … در خود ذخیره مینماید و به همین دلیل جزو بهترین گزینهها برای ذخیره فایل سهبعدی است.
فرمت ذخیرهسازی فایل و مدل سهبعدی ACIS که با پسوند .SAT شناخته میشودیکی از بهترین گزینهها برای انتقال فایلهای سهبعدی به نرمافزارهای شبیهسازی و سیمولیشن مانند آباکوسABAQUS می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید